?>

Yapay Zekâ ile Yapabileceğiniz 7 İş Tavsiyesi

Yapay zekâ ile iş kalitelerini üst seviyeye çıkarabilirken aynı zamanda sıfırdan birçok iş yapmak da mümkün hâle geldi. Biz de yapay zekâ ile yapabileceğiniz işleri sizler için listeledik.

Gündem - 3 saat önce

Yapay zekâ artık hayatımızın her alanında ve doğru kullanıldığında hem iş süreçlerinizi hızlandırıyor hem de yaratıcılığınızı ortaya çıkarıyor. Günümüzdeki pek çok iş kolunun gelecekte yapay zekâya hapsolacağı söylense de bununla birlikte yenileri de doğabilir.

Burada asıl önemli olan, bu araçları birer “yardımcı” olarak görmek ve kendi uzmanlık alanınızı ön planda tutmak. Biz de bu içeriğimizde yapay zekâ ile yapabileceğiniz işler üzerine konuşacağız.

Yapay zekâ ile yapabileceğiniz işler

İçerik üretimi ve editörlükSohbet botu ve sanal asistanVeri analizi ve raporlamaE-ticaret ve ürün öneriDil hizmetleri ve çeviriEğitim ve danışmanlıkYaratıcı projeler ve tasarım

İçerik üretimi ve editörlük

Yapay zekâ araçları, bir konuya dair anahtar kelimeleri, hedef kitlenin ilgisini çekecek başlıkları ve taslak paragrafları hızlıca oluşturabiliyor.

Mesela ChatGPT veya herhangi bir yapay zekâ aracından “10 maddede sürdürülebilir moda” gibi bir başlık önerisi isteyebilir, ardından yazının giriş bölümünü ve akışını şekillendirebilirsiniz.

Daha sonra dil bilgisi ve imla kontrolü için grammer araçlarını kullanarak metni daha temiz hâle getirebilirsiniz. Böylece hem içerik üretme süreniz yarıya iner hem de iş kaliteniz yükselir.

Sohbet botu ve sanal asistan

İşletmelerin WhatsApp, Facebook Messenger veya web sitelerine entegre edilebilen chatbot'ları (sohbet botları) tasarlayabilir, onlar için müşterilerin sık sık soruları ve bunlara uygun yanıtları belirleyebilirsiniz.

Ardından Dialogflow veya Microsoft Bot Framework gibi araçlarla soruları senaryolaştırabilirsiniz. Botun öğrenme sürecini de tasarladıktan sonra eksik veya hatalı yanıtlarda düzeltmeler yaparak sürekli olarak iyileştirebilirsiniz.

Günümüzde bu tarz sohbet botlarını hazırlayıp şirketlere satarak satış ve müşteri hizmetlerini otomatikleştirmeyi hedefleyen pek çok kişi olsa da rekabet hâlâ düşük.

Veri analizi ve raporlama

Artık veri analistleri de yapay zekâları kullanmaya başladı çünkü büyük veri setlerini anlamlandırmak ve özetlemek çok daha basit bir hâl aldı.

Python tabanlı yapay zekâ kütüphaneleri veya Power BI, Tableau gibi araçlarla görselleştirme yapılabiliyor. Öyle ki birçok freelancer iş sitesinde sadece veri analizi ve raporlama için bile birçok iş bulunabiliyor.

E-ticaret ve ürün öneri

Bu taraf artık ufaktan kodlama ve yazılıma kayıyor olsa da yapay zekâ ile hiçbir şey bilmeden bunları da yaptırmanız mümkün.

Örneğin müşterilerin önceki alışverişlerine, arama geçmişine ve sepet davranışlarına göre ürün öneren bir sistem kurmak için anlaştığınız firmanın veri tabanından kullanıcı davranışlarını çekecek bir API sonrası TensorFlow veya scikit-learn ile basit bir öneri modeli oluşturup, firmaya “Bu ürünü alanlar şu ürünlere de baktı” şeklinde öneriler sunacak alanları yapabileceğinizi pazarlayabilirsiniz.

Küçük ölçekli bir e-ticaret sitesi bile böyle bir sistemle dönüşümlerini %10–15 arasında artırabilmekte.

Dil hizmetleri ve çeviri

Yapay zekâ destekli çeviri araçları, artık bırakın metni kopyalayıp yapıştırmayı, tamamen dosya hâlinde bile çeviriler yapabiliyor.

Anlaştığınız bir çeviri hizmetinde yapmanız gereken tek şey, metni yerel dile uygun üsluba ve kültürel referanslara göre “insan eliyle” düzelterek akıcı hâle getirmek.

Eğitim ve danışmanlık

Yapay zekâyı kullanmayı öğrenmek isteyen birey veya işletmelere başlangıç düzeyinden ileri düzeye kadar modüller hazırlayabilirsiniz.

Üstte yer alan pek çok iş kolunda pratik yaptıkça uzmanlaşabilir, ardından bunları kişi veya kurumlara eğitim amaçlı pazarlayabilirsiniz. Örneğin sohbet botları üzerine bir görüşmede kişilerin veya kurumların kendi web sitelerine sohbet botlarını nasıl ekleyebileceğini ve eğitebileceğini öğretebilirsiniz.

Yaratıcı projeler ve tasarım

Midjourney, DALL·E, ChatGPT veya Canva’nın yapay zekâ tabanlı araçlarıyla kolayca tasarım taslaklarınızı oluşturabilirsiniz.

Hatta ufak da olsa görsel düzenleme bilginiz varsa bu taslakları Adobe Photoshop veya Figma’da detaylandırarak daha profesyonel hâle getirebilirsiniz.

Bu noktada kişisel tasarımlar içeren bir sosyal medya hesabı büyütmekten, herhangi bir kuruluşa logo tasarlamaya veyahut haftalık menü ve listelerini tasarlamaya kadar pek çok farklı işte çalışabilirsiniz. Daha önce belirttiğimiz freelance iş sitelerinde bu şekilde pek çok iş alabilirsiniz.

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Meclis’te ekonomi ve sağlık tartışıldı

2025-05-06 17:18 - Kıbrıs

Arnavutluk'ta 3,5 milyondan fazla seçmen yarın sandık başına gidiyor

2025-05-10 16:12 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özel'e saldıran kişi tutuklandı

2025-05-06 17:23 - Gündem

One UI 8, Yepyeni Fotoğraf Gizleme Özelliğiyle Geliyor!

2025-05-10 16:57 - Gündem

SON DAKİKA: GTA 6'nın 2. Fragman Yayınlandı [Video]

2025-05-06 17:33 - Gündem

Papa 14'üncü Leo'nun resmi göreve başlama tarihi belli oldu

2025-05-10 17:08 - Gündem

Tablet Nasıl Hızlandırılır? Tableti Yavaşlayan Buraya

2025-05-06 17:57 - Gündem

Çanakkale'de zincirleme kaza; ölü sayısı 8'e yükseldi

2025-05-10 17:47 - Gündem

Bitget, TOKEN2049 Dubai'ye katıldı

2025-05-06 18:02 - Gündem

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu'ya Türk Dünyası Umay Ana Ödülü

2025-05-10 17:48 - Kıbrıs

İlgili Haberler

Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

22:37 - Gündem

Erdoğan: Her an müjdeleri alabilirsiniz

21:57 - Gündem

“HPV aşıları hem erkek hem kız çocuklara uygulanmalı”

21:52 - Gündem

BlackBerry Torch’un Kulağa Şaka Gibi Gelen Özellikleri

21:23 - Gündem

Apple Intelligence 2.0 ile iPhone'lara Gelecek Özellikler

21:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Erdoğan: Her an müjdeleri alabilirsiniz

21:57 - Gündem

“HPV aşıları hem erkek hem kız çocuklara uygulanmalı”

21:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar: Annelerimiz ailelerin temel direği, halkımızın temel yapı taşıdır

19:23 - Gündem

Yarın Anneler Günü

19:17 - Kıbrıs

Trump: Hindistan ile Pakistan ateşkes konusunda anlaşmaya vardı

18:32 - Gündem