?>

Prof. Dr. Naci Görür tedirgin eden açıklamalarını sürdürdü

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, uzmanlar arasında tartışmalara yol açtı. Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un karşı karşıya geldiği polemiklere, Prof. Dr. Naci Görür de katıldığı canlı yayında açıklık getirdi ve tartışmala

Gündem - 6 gün önce

Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk TV'de açıklamalarda bulundu.

Görür'ün açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Marmara denizinde büyük Marmara depremi olacaktır. Günün birinde olacaktır. Buradaki gerilim periyodunu biraz daha öne çekti. Gerilimde değişiklik meydana getirdi. Görüşler ne zaman iki, üç, dört olur.

'Ben böyle düşünüyorum' demekle görüş çoğalmaz. Sokakta insanlara depremle ilgili soru sor, 15 görüş çıkar. Deprem biliminde görüş dediğinde, bir araştırma yaparsın, o araştırmanın künyesi vardır. Bilimin bir araştırma ünitesi vardır. Hangi yöntemlerle, nasıl yaptınız, hangi verileri topladınız? O verileri nasıl yorumladınız, sonuca vardınız?

Bu sonuçları hangi uluslararası platformda tartıştınız ve hangi bilimsel dergilerde yayınladınız, bu konu ne kadar atıf aldı diye sorarlar. Bu olmadan 'Ben böyle düşünüyorum' demek görüş değildir.

Benim nezdimde tek görüş vardır. Marmara'da büyük deprem olacaktır. Bu depremler büyük deprem olma olasılığını öne çekmiştir. Stres birikim alanını derinleştirmiş, çabuklaştırmıştır. Kumburgaz fayının kırılmamış 40 kilometresi hatta 50 kilometresi var. Kırılan 20 kilometrelik bir yer.

Bu fayın birleştiği yerde Adalar yani 60 kilometre var. İki farklı yaklaşım yok. Milletin bilim dışı birtakım odaklanmalarını, söylemlerini bilimsel bir şey gibiymiş gibi söylemek anlamsız. Bilimsel araştırmalara bağlı olarak böyle görüş yok. Varsa denir ki, şu şu araştırmalara göre durum budur.

1999 depreminden sonra Marmara denizi hiç bilinmeyen karanlık denizdi. Bilimsel araştırma yoktu. 8 tane uluslararası gemiyle binlerce kilometrelik jeofizik, jeolojik, sismik çalışmalar yaparak 2 tane insanlı 1 tane insansız denizaltı gemileriyle Marmara'nın tamamını haritalamak kaydıyla çalışmalar yaptık. Marmara'nın kuzey kolu, Kuzey Anadolu'nun kuzey kolu 160 kilometre.

Biri Adalar'ın güneyinden geçen 65 kilometre Adalar fayı. Bu kırılırsa 6'lar mertebesinde deprem üretir. Kumburgaz kolu 75 kilometre. Yeşilköy ile Silivri açıklarına kadar uzanıyor. Bu kırılırsa en az 7.2 deprem üretir. Adalar kolu ile bu kol birleşirse o zaman 7,5 deprem beklenir. Tekirdağ fayı kırılmış dedik. Denizaltı resimledi, videolar çekti. Çok kırık taze duruyor. Daha yeni kırılmış alan gibi duruyor. 1776 yılında kırılmış olsaydı üzeri kapanır, belli ölçüde deforme olurdu. Bu 1912 Şarköy depreminde kırılmış dedik.

Kumburgaz ve Adalar fayı için tekerrür fayı dolmuş. En son 1766'da kırılmış. Üstüste eklersen bugünlere gelirsin.

Marmara'dan korkmamız nedeni 6 şiddetinde değildi. 1999'da Marmaray'a dikkat diyen biziz. 1999 depremi olduğu zaman Marmara'nın altı yüklendi dedik. Marmara'da açığa çıkan enerji Marmara'yı yükledi. 1912'de Şarköy depremi Marmara'nın altını yükledi. Bir tarafta Şarköy bir tarafta Kocaeli. İkisinin ortasında Marmara var, deprem var.

Mutlak boşluk muhakkak dolar. Bunu rahatlıkla diyebiliyoruz. Marmara kırılmak zorundadır. Kendimizi aldatmayalım. İnsanım ölmesin istiyorum. Bilimsel doğruları söylemek zorundayız. Bunun karşısında görüş varsa gelsin koysun önüme verileri. Uluslararası yüksek dergilerden geçmiş olmalı ki, şapka çıkartayım. Bilimsel bir konuda görüş serdetmek böyle olmaz. Uluslararası ölçütü var.

23 Nisan depreminde küçük deprem oldu, herkes rahatladı. 'Hiçbir şey yıkılmadı' dendi. Bizim beklediğimiz deprem bu değil. 3 milyona yakın takipçim var. Havayı alıyorum. İstanbul bölgesinde, Marmara denizinde beklediğimiz büyük deprem olursa kesinlikle bugünkü manzarayı görmeyeceğiz. Bir yıkım göreceğimiz kesin. İstanbul'daki ekonominin, büyük ölçüde üretimin duracağı kesin.

Ekonomi, üretim durursa İstanbul oturur yerine, bütün Türkiye diz üstü çöker. Ne ekonomik ne siyasi bağımsızlığımız kalır. Bir İstanbul depremi olduğu zaman insanım ölmesin istiyorum. Can güvenliğimi istiyorum. Peki nasıl yapacağım? Benim İstanbulumu ve bütün kentlerimi deprem dirençli yapın. Büyük deprem olduğu zaman minimum hasarla bu depremi atlatsın. Biri Türkye'de 53 bin ölü biri Tayvan'da 13 ölü. O da tesadüfen ölü. Büyük deprem oluyor günlük yaşam değişmiyor. Nasıl deprem dirençli İstanbul'u yapabiliriz, bunu konuşmalıyız.

Bilimin doğruları değişmez. Bilim net olarak söyler. İstanbul veya herhangi kenti deprem dirençli yaphmak istersen. Birincisi yönetimi deprem dirençli hale getireceksin, halkı, altyapıyı deprem dirençli hale getireceksin. Yapı stokunu, eko sistem ve çevreyi, ekonomiyi deprem dirençli yapacaksın. Yani 6 bileşeni deprem dirençli yapacaksın. Devlet bana yol, köprü, baraj, fabrika az yapsın.

Zamanı gelince çoğaltırız. Önce can güvenliğimi sağlasın. Sayın Bahçeli de 'beka meselesi depremdir' dedi. Sayın Cumhurbaşkanı ve bakanımız da öyle dedi. Bir Afet Bakanlığı kurulsun, Türkiye'nin bütün kentlerini deprem dirençli hale getirmeye soyunsun. 10 senede yapsın, 25 senede yapsın. Sadece İstanbul'u değil bütün Türkiye'yi 20 senede deprem dirençli rahat rahat yaparız. Havaalanı, yol, köprü az yapalım. Filan bütçeye 3 lira verirken depreme 5 lira verelim. Çoluk çocuğumuzun neslini garanti altına alalım.

Marmara'da Bizans'ta, Osmanlı'da olmuş, şimdi de olacak. Benim neslim depremde ölmemeli. Tayvan, Amerika, Japonya, Hindistan, Çin, İtalyan başarmış.

Biz unutacak olsak hükümet, devlet, belediye mekanizmayı kurup yavaş yavaş yapacak bu işi. Gücümüzün yettiği kadar yapacak, yavaş yavaş yapacak ama non stop yapacak. Depreme İstanbul'u veya bir kenti hazırlamak masa başında olmaz. Sokağa inin ve 24 saat çalışılmalı. Başlangıçta paraya pula ihtiyaç yok. Sokağa inip çalışmak var.

Japonya'da adamın başına tabanca dayasan, depremin aleyhine bir şey yaptıramazsın. Mümkün değil. Halkı eğitmek lazım."

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Yüksek Mahkeme'den ‘Engelsiz Adalet' vurgusu

2025-04-19 18:03 - Kıbrıs

WhatsApp Güncellendi: İşte Yeni Gelen Yeni Özellik

2025-04-24 08:58 - Gündem

Öztürkler, tedavisi devam eden TBMM Başkanvekili Önder’i ziyaret etti

2025-04-19 18:08 - Kıbrıs

Arkadaşlarıyla otururken tabancayla kazara vurularak öldü

2025-04-24 09:08 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırıları. Hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bin 157'ye yükseldi

2025-04-19 18:28 - Gündem

İstanbullular geceyi camiler, spor salonları ve parklarda geçirdi

2025-04-24 09:13 - Gündem

Apple, Haptik Tuşlara Sahip iPhone Üzerinde Çalışıyor

2025-04-19 18:47 - Gündem

HONOR X70i Tanıtıldı: İşte Özellikleri ve Fiyatı

2025-04-24 09:17 - Gündem

Yapay zekanın kötü amaçlı kullanımına dikkat!

2025-04-19 19:12 - Kıbrıs

Diyarbakır merkezli 3 ilde torbacı operasyou; 29 şüpheli tutuklandı

2025-04-24 09:33 - Gündem

İlgili Haberler

Tesla Türkiye, Model Y'ye Özelleştirme Seçenekleri Ekledi

12:48 - Gündem

İşçi servisi ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 13 yaralı

12:37 - Gündem

İstanbul'da bu kez Adalar açıkları sallandı

12:12 - Gündem

Narin Güran cinayeti davası ertelendi

12:08 - Gündem

Adana'da göz gözü görmedi

11:38 - Gündem

Günün Manşetleri

KTAMS: Grev yasağına karşı yasal mücadele başlatacağız

12:22 - Kıbrıs

TEKNOFEST KKTC'yi ilk gününde 62 bin kişi ziyaret etti

10:38 - Gündem

Karayolları Dairesi: Yeni Ercan Havalimanı’na gidecek olanlar Aslanköy kavşağını kullansın

10:22 - Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST’te yaralanan kişileri ziyaret etti

10:12 - Gündem

Çavuşoğlu, TEKNOFEST KKTC’nin açılışına katıldı

09:57 - Gündem